ΔΙΝΟΥΝΕ ΤΗ ΜΑΧΗ Σ' ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ

Συνέχισαν και χθες, Δευτέρα 5 Μάη, τις κινητοποιήσεις τους οι παραγωγοί και πωλητές των λαϊκών αγορών, στο πλαίσιο της απεργίας τους ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, δηλώνοντας αποφασισμένοι άμεσα να κλιμακώσουν την πάλη τους. Στις 6 το απόγευμα συγκεντρώθηκαν κατά εκατωντάδες -παρά την δυνατή βροχή- στο Σύνταγμα. Στο πλευρό τους για μια ακόμαφορά βρίσκονται αντιπροσωπείες της ΠΑΣΕΒΕ. Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης, έγιναν ομιλίες και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τον Γιώργο Σαρρή και μουσικά σχήματα πλαισιωμένα από τα παιδιά των λαϊκατζήδων.

Μιλώντας νωρίτερα ο Κώστας Κακαράντζας, πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας επαγγελματιών - πωλητών λαϊκών αγορών, τόνισε «δίνουμε μια μάχη σε όλη τη χώρα έχοντας στο πλευρό μας τον ελληνικό λαό. Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο απροκάλυπτα ομολογούν ότι προτεραιότητά τους είναι η στήριξή του μεγάλου κεφάλαιου που πιέζει για περισσότερα προνόμια σε όφελός του».

ΟΛΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΕΔΩ

Την Παρασκευή 2 Μαίου, το ΚΚΕ τοποθετήθηκε για το ν/σ καταγγέλοντάς το. Εδώ όλη η ομιλία του ΧΡ. ΚΑΤΣΩΤΗ, βουλευτή του ΚΚΕ.

 Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, σημείωσε πως «το ΚΚΕ από την αρχή πήρε ξεκάθαρη θέση ενάντια στο ν/σ ζητώντας την απόσυρσή του. Είναι ένα ν/σ που ενισχύει τις πολυεθνικές τροφίμων, ενώ με το σύστημα της κλήρωσης μετατρέπει σε "λαχείο" τη ζωή σας. Ταυτόχρονα επιβάλλει δυσβάσταχτα πρόστιμα σε βάρος σας, την ώρα που τα σούπερ μάρκετ απολαμβάνουν απανωτές συστάσεις πριν από την επιβολή προστίμου. Στηρίξαμε και θα στηρίξουμε τους αγώνες σας. Να επαγρυπνείτε βγάζοντας τα απαραίτητα συμπεράσματα, αντιστεκόμενοι με βάση τα ταξικά συμφέροντά σας, βάζοντας κάθε κατεργάρη στον πάγκο του», κατέληξε ο Χρήστος Κατσώτης.

 Από την πλευρά της ΠΑΣΕΒΕ, ο Γιώργος Κοκολάρας τόνισε: «Νομοθετούν για να μας κάνουν παράνομους, να βγάλουν το μικρεμπόριο από τη μέση σε όφελος των πολυεθνικών» και κάλεσε σε «καταδίκη της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής καθώς και της πολιτικής της ΕΕ».

 Εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μαραθώνα, μιας περιοχής όπου ιδιαίτερα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού είναι αγρότες και μικροπαραγωγοί, ο Αντώνης Ζαμπέτας, κάλεσε σε «επαγρύπνηση και σε κανένα απολύτως εφησυχασμό από τις υποσχέσεις για δήθεν βελτιώσεις του επίμαχου ν/σ. Υπογράμμισε επίσης ότι με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική στα πλαίσια της ΕΕ στοχεύουν εδώ και χρόνια να παραδώσουν στα χέρια των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων τη διατροφή της ελληνικής, λαϊκής, εργατικής οικογένειας».

 Στο πλευρό των παραγωγών και επαγγελματιών λαϊκών αγορών βρίσκεται και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών. Σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Γίνεται καθαρό ότι η πολιτική της ΕΕ είτε την εκφράζει η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, είτε η τρόικα, είτε ο ΟΑΣΑ, είτε οι κάθε λογής ευρωλάγνοι, είναι εχθρική για την πλειοψηφία του λαού. Βασική επιδίωξη της ΕΕ είναι η απαγόρευση κάθε αγροτικού προϊόντος σε χύμα μορφή και χωρίς επωνυμία. Στα σκαριά βρίσκεται και η απαγόρευση παραγωγής και εμπορίας χύμα ελαιολάδου, τσίπουρου, κρασιού κ.λπ.  Το νομοσχέδιο για το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων λαϊκατζήδων στοχεύει στο σταδιακό εκτοπισμό των αυτοαπασχολούμενων και μικροπαραγωγών από τις λαϊκές αγορές, για να καταβροχθίσουν το μερίδιό τους στην αγορά φρούτων και λαχανικών».