Ανακοίνωση για την 8η του Μάρτη - Παγκόσμια μέρα της γυναίκας

 

 

Η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ χαιρετίζει τις χιλιάδες συναδέλφισσες,

 

Όλες εσάς,

Που αγωνίζεστε, να αντεπεξέλθετε στις ατελείωτες επαγγελματικές και οικονομικές υποχρεώσεις για να εξασφαλίσετε ένα εισόδημα για την οικογένειάς σας.

Που παλεύετε για να συνδυάσετε ατελείωτες ώρες εργασίας και μητρότητα, πνιγμένες στο άγχος και την αβεβαιότητα για το μέλλον το δικό σας και των παιδιών σας.

Που οι ανάγκες σας, ο ελεύθερος χρόνος, η ανάπαυση φαντάζουν πολυτελεία μπροστά στα καθημερινά προβλήματα.

 

Συναδέλφισσα,

Το μήνυμα του αγώνα των υφαντριών της Ν. Υόρκης, για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας φωτίζει και σήμερα την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη των εργαζόμενων γυναικών και του ίδιου του λαϊκού κινήματος για την ανατροπή της αντιλαϊκής καταιγίδας που έχουν εξαπολύσει τα τελευταία χρόνια κυβερνήσεις - ΕΕ και σαρώνει με αμείωτη ένταση κατακτήσεις και δικαιώματα.

 

Για τα σημερινά σου προβλήματα, σημάδεψε τον πραγματικό ένοχο!

Η σημερινή Κυβέρνηση του Σύριζα, και όλες οι προηγούμενες, η ΕΕ, οι συνδικαλιστικοί φορείς  και τα επιμελητήρια, χωρίς ντροπή, κάθε χρόνο τέτοια μέρα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα.

Θυμήσου όμως! Όλοι αυτοί:

Ø  Τσακίζουν τους μικρούς επαγγελματίες και εμπόρους, απειλούν πάνω από 40.000 με κατασχέσεις.

Ø  Eξίσωσαν προς τα πάνω τα όρια συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στα 67 έτη.

Ø  Καταργούν την κυριακάτικη αργία. Η αύξηση των ωρών απασχόλησης, αναγκάζει χιλιάδες νέες μητέρες να βλέπουν όλο και λιγότερο τα παιδιά τους ή να τα μεγαλώνουν μέσα στα μαγαζιά τους.

Ø  Πετσοκόβουν τις υπηρεσιες Υγείας και της Πρόληψης, αφήνοντας χιλιάδες αυτοαπασχολούμενες χωρίς ουσιαστική ιατρική κάλυψη, εξειδικευμένες εξετάσεις, φάρμακα, μετατρέποντας την περίθαλψη του λαού σε πανάκριβο εμπόρευμα.

Ø  Χτυπούν παραπέρα την προστασία της μητρότητας. Η πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων γυναικών αναγκάζεται να επιστρέψει στη δουλειά αμέσως μετά τον τοκετό, χωρίς ουσιαστική κρατική στήριξη.

Ø  Ευθύνονται για τις ανεπαρκείς υποδομές, τα τροφεία και άλλα εμπόδια που θέτουν οι δήμοι για την εγγραφή των παιδιών αυτοαπασχολούμενων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

 

 

Μην ανέχεσαι άλλο την κοροϊδία!

Οι σχεδιασμοί, διάφορων κυβερνητικών και ευρωενωσιακών επιτελείων, επιμελητηρίων και άλλων συνδικαλιστικών φορέων, για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, δεν αφορούν εσένα και την μικροεπιχείρησή σου. Από τους θεσμούς της ΕΕ, τις κυβερνήσεις, τις μελέτες του ΣΕΒ, λογαριάζεσαι ως βαρίδι για την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Τα διάφορα προγράμματα “γυναικείας επιχειρηματικότητας” ουσιαστικά συγκαλύπτουν τη διογκούμενη και τη μακροχρόνια ανεργία στις γυναίκες και ιδιαίτερα στις νέες γυναίκες.  Η άνεργη γυναίκα που θ' ανοίξει μια επιχείρηση αργά ή γρήγορα θα έρθει αντιμέτωπη με τεράστιες δυσκολίες για ν' ανταπεξέλθει στα υπέρογκα έξοδά της. Η πείρα έχει δείξει ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία αναγκάζονται να κλείσουν την επιχείρηση και να βρεθούν καταχρεωμένες στις τράπεζες και τους προμηθευτές.

 

Ο δικός σου δρόμος είναι ο δρόμος της συλλογικής πάλης και διεκδίκησης

Η δική σου συμμετοχή σου στα σωματεία και τη συλλογική δράση μπορεί να δώσει νέα ώθηση, νέα δυναμική στην αποτελεσματικότητα της πάλης μας.

Καλούμε και τα σωματεία, τις ομοσπονδίες να ενθαρρύνουν έμπρακτα τη συμμετοχή των αυτοαπασχολούμενων γυναικών στις συλλογικές διαδικασίες και αποφάσεις, στις αγωνιστικές δραστηριότητες. Να κάνουν δική τους υπόθεση την οργάνωση της πάλης για τις ιδιαίτερες ανάγκες των αυτοαπασχολούμενων γυναικών, για κοινωνικά μέτρα προστασίας της μητρότητας, στήριξης της οικογένειας.

 

Όλοι μαζί μπορούμε να ορθώσουμε περισσότερα εμπόδια, να ανοίξουμε το δρόμο για ριζικές ανατροπές στη ζωή τη δική μας και των παιδιών μας.

 

Διεκδικούμε:

Ø  Κατάργηση του νόμου που επιβάλλει φορολογία από το πρώτο ευρώ. Επαναφορά του αφορολόγητου για τους αυτοαπασχολούμενους με ατομικό αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε παιδί.

Ø  Κατάργηση των νόμων που απελευθερώνουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς 1ης κατοικίας. Καμιά κατάσχεση επαγγελματικής στέγης και εξοπλισμών για εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ.

Ø  Σύστημα αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν Υγείας για όλους, χωρίς προϋποθέσεις. Επαρκής κάλυψη της χρηματοδότησης από το κράτος για όλες τις μονάδες Υγείας. Πλήρης δωρεάν προληπτικός έλεγχος και διαγνωστικές εξετάσεις, φάρμακα για όλες τις γυναίκες χωρίς περικοπές και εξαιρέσεις. Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών στον κλάδο υγείας. Αποσύνδεση της ασφαλιστικής ενημερότητας από την πρόσβαση σε όλες τις απαιτούμενες και αναγκαίες υπηρεσίες Υγείας.

Ø  Κατάργηση των νόμων και διατάξεων που πετσοκόβουν προνοιακές συντάξεις και επιδόματα, συντάξεις χηρείας κλπ. Κατοχύρωση ολόκληρης σύνταξης στις γυναίκες που εργάζονται ως συμβοηθούντα μέλη, με μειωμένα ασφάλιστρα και για τους δύο (στην οικογενειακή επιχείρηση).

Ø  Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους άντρες και τα 55 για τις γυναίκες. Ένταξη των αυτοαπασχολούμενων στα ΒΑΕ, διεύρυνση της λίστας των ΒΑΕ που σήμερα συρρικνώνεται με σύγχρονες μελέτες που θα λαμβάνουν υπόψη και σύγχρονες επαγγελματικές ασθένειες.

Ø  Επαναχορήγηση επιδόματος τοκετού στο ύψος του βασικού μισθού για όλες τις γυναίκες. Επίδομα μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες στο ύψος του βασικού μισθού για 2 + 6 μήνες. Μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για τους μήνες που λαμβάνεται το επίδομα, υπολογισμός του χρόνου αυτού στο συντάξιμο χρόνο.

Ø  Κάλυψη πλήρους και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των ανήλικων παιδιών. Κάλυψη των αναγκών σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά ανεξάρτητα από την ασφαλιστική κάλυψη των γονιών.

Ø  Ένταξη όλων των αυτοαπασχολούμενων στο επίδομα ανεργίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις όταν κλείνουν την επιχείρησή τους.

Ø  Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, κατάργηση των νόμων που απελευθερώνουν τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων».